Düşünce Cuması İçin Yemek: Ramazan’da Sağlıklı Beslenme

Bildiğiniz veya bilmediğiniz gibi, İnsan Beslenmesi bölümünden neredeyse on yıl önce mezun oldum ve güzellik hakkında daha fazla konuşmama rağmen, sağlık konusunda da hala çok tutkulu hissediyorum.. ve şu anda etrafta çok daha fazla yanlış bilgi olduğu gerçeği sosyal medya ve diyet tavsiyesi veren etkileyicilerin gerçek bir doğrulaması yok.
Beslenme bölümünden mezun olmama rağmen, kayıtlı bir beslenme uzmanı değilim ve uygulama yapmadım; bu yüzden sağlık tavsiyesi aldığım için açıkça tavsiye vermiyorum çok ciddi bir şekilde birinin hayatını büyük ölçüde etkileyebileceği için!
Özellikle herkesin hızlı bir düzeltme istediği ve sosyal medyada birilerini takip edeceği ve bunun kendileri için de işe yarayacağını düşündüğü için birçok etkileyici kişinin niteliksiz diyet/sağlık tavsiyesi vermenin uygun olduğunu düşünmesi beni gerçekten endişelendiriyor, ancak bu her birimiz için o kadar basit değil farklıdır ve bu nedenle özellikle gıda gruplarını/ürünleri tamamen kesmenizi söylüyorsa (tabii ki hoşgörüsüz değilseniz veya belirli sağlık sorunlarınız yoksa) diyetleri ve tavsiyeleri kopyalarken dikkatli olmalıyız.
Her neyse, özellikle Güney Asya kültüründe birçoğumuz oruç saatlerini telafi etmek için yemek konusunda aşırıya kaçma eğiliminde olduğumuzdan, bu hafta Ramazan’a hazırlık için bir “Düşünce İçin Yemek Cuması” yazısı sunmak istedim. kayıtlı beslenme uzmanı bugün bizim için arkadaştan misafire gönderisi, değerli olacağını umduğum tavsiyelerini ve ipuçlarını paylaşıyor!
Ramazanda Sağlıklı Beslenme
Herkese selam!Öncelikle, genellikle paylaşılanlardan biraz farklı bir konu olan güzel bloguna katkıda bulunmama izin verdiği için Safiyah’a teşekkür ederim ama umarım bazılarına faydalı olur.Ramazan köşeyi dönünce ve bizi uzun oruçlara hazırlamak için yeme alışkanlıklarımızı düşünmeye başlamak için bundan daha iyi bir zaman değil.Bu ay boyunca sürdürmeyi hedeflediğimiz ruhsal zihniyet, kendimizi zihinsel ve fiziksel olarak geliştirmeye çalışırken disiplinli ve odaklı kalmamızı sağlar.Ramazan bize dengeli ve besleyici bir diyet benimseyerek daha sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapma fırsatı verir.Oruç tutmanın birçok faydası vardır, bunlardan biri, sindirim sistemini rahatlatıp güçlendirmeye yardımcı olurken, verimini artırmaya yardımcı olmasıdır. Bununla birlikte, hazırlanan yiyeceklerin bolluğu nedeniyle şımartılması kolaydır. Gün boyunca yiyecek ve sıvı alımı kısıtlandığından, tükettiğiniz her şeyin önemli olduğundan ve bir günlük oruçtan sonra vücudun enerji depolarını dolduracağından emin olmak için sezgisel olarak yemek önemlidir.
iftarda ne yenir ne içilir
- İçecekler – su, meyve suları ve smoothie’leri günde 150 ml ile sınırlayın. İlave şeker içeren içeceklerden kaçının.
- 2-3 hurma, kuru kayısı, incir veya kuru erik doğal lif, doğal şeker ve mineral kaynağıdır.
- Her türlü meyve, doğal şekerler, vitaminler, mineraller, lif ve sıvı sağlayacaktır.
- Çorbalar – et olabilir, ancak sebze bazlı bakliyat (mercimek ve fasulye) lif alımını artırmak ve kabızlığı azaltmak için daha iyidir.
- Tam tahıllı makarna ve pirinç gibi yavaş enerji salan yiyecekler.
- Çeşitlilik önemlidir – tam tahıllar, meyveler ve sebzeler, et/balık/tavuk/bakliyat gibi proteinler ve süt ürünleri (süt, yoğurt) dengesi.
- Tuzlu veya derin yağda kızartılmış ‘yüksek doymuş yağlı’ yiyecekleri minimumda tutmaya çalışın.
- Atıştırmalıklar – tuzsuz kuruyemişler (yani ceviz – harika bir omega-3 kaynağı – iyi yağlar), uzun gece geç saatlerde enerji artışı için kuru meyve.
- Alternatifleri düşünün: tatlı hamur işlerini veya kekleri meyve ve doğal yoğurtla değiştirin.
- Kızartmak yerine pişirin/ızgara yapın. Tereyağı yerine zeytinyağı.
- Porsiyon boyutları – tabağınızın çoğunluğu tahıllar ve sebzeler gibi lif bakımından zengin gıdalardan oluşan orta porsiyonlarda kalmaya çalışın.
Sahurda Ne Yenir Ne İçilirProtein ve lif oranı yüksek, yavaş sindirilen yiyecekler, vücuda birkaç saat dayanacak kadar enerji sağlamaya yardımcı olur. Bunlara bazı harika örnekler yulafve arpa, esmer pirinç, karabuğday ve kepekli ekmek veya makarna gibi kepekli yiyecekler.
- Yulaf – sütlü/sulu yulaf lapası, sütlü/yoğurtlu müsli. Malzeme olarak taze/kuru meyve, kuruyemiş veya tohum kullanın.
- Sütlü yüksek lifli kahvaltılık gevrekler sıvı, kalsiyum, B vitaminleri ve mineraller sağlar.
- Pirinç veya kuskus – meyveli sütlaç, kuskus salatası veya sütlü veya meyveli diğer tahıllar var.
- Tuzlu bir şey yerseniz, çok tuzlu olmadığından emin olun.
- Yoğurt, vitamin, mineral ve protein sağlayan bir gıda ve sıvı olabilir.
- Ekmekler – tuz, yumuşak peynir veya muz eklenmemiş fındık ezmeleri ile deneyin. Ekmek kuru olduğundan yanında veya mercimek çorbasıyla birlikte bol sıvı aldığınızdan emin olun. Sert peynir veya konserve et gibi tuzlu yiyeceklerle karıştırmaktan kaçının.
hidrasyon
İftardan sahur sonuna kadar, dayandığınız kadar susuz kalmamak önemlidir.herhangi bir sıvı olmadan uzun saatler. Dehidrasyon semptomlarına yardımcı olması için tavsiye edilir.bol su içmek. Yine de, çok miktarda su içmekten kaçının, oruç tutmadığınız saatlerde yemek içeceğinizle küçük miktarlarda küçük yudumlar alın. Bunu yaparak, vücudun ertesi gün için daha fazla su depolamasına da yardımcı olacaktır.
- Yemek yerken içmek aslında yiyecek alımınızı dengelemenize ve aşırı yemekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
- Kısa sürede aşırı miktarda içmek tehlikeli. Kanınızdaki tuz veya sodyum seviyesinin çok düşmesine neden olabilir. Ayrıca kısa sürede çok fazla sıvı içmenin sık idrara çıkmaya yol açacağını ve bunun namaz sırasında can sıkıcı olabileceğini fark edeceksiniz!
- Ayrıca aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi önemli miktarda su içeren besinler tüketerek sıvı alımınızı artırabilirsiniz.
- Sıvılar ve sıvı açısından zengin gıdalar, hafif dehidrasyondan sonra vücudu yeniden sulandırır ve kabızlığın azaltılmasına yardımcı olur. Bu yiyecek ve içecekler baş ağrısı, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü ve baş dönmesini de giderecektir.
Yüzde
|
Gıda maddesi
|
100%
|
su
|
%90–99
|
Yağsız süt, kavun, çilek, karpuz, marul, lahana, kereviz, ıspanak, turşu, kabak (pişmiş)
|
%80–89
|
Meyve suyu, yoğurt, elma, üzüm, portakal, havuç, brokoli (pişmiş), armut, ananas
|
Bu yazıyı okumak için zaman ayırdığınız için teşekkür ederim ve umarım faydalı olmuştur. İnşallahRamazan size ruhen ve bedenen fayda sağlar ve sizin için mübarek bir aydır.
Nazmin x
Daha fazla bilgi için:https://www.nutrition.org.uk/healthliving/seasons/ramadan.htmlİftar resmi kaynağı: https://www.shutterstock.com/search/iftarSahur resmi kaynağı: https://beabettermuslim.com/top-10-tips-to-stay-fit-and-health-during-ramadan/ var _gaq = _gaq || []; _gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-29143544-1’]); _gaq.push([‘_trackPageview’]); (function() { var ga = document.createElement(‘script’); ga.type=”text/javascript”; ga.async = true; ga.src = (‘https:’ == document.location.protocol ? ‘https://ssl’ : ‘http://www’) + ‘.google-analytics.com/ga.js’; var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();